Arven
etter et tekstil- og industrieventyr på Sørlandet.
Spinnerigårdens produkter er et resultat fra mange års ekspertise. Her er vår historie i korte trekk.
Kvalitetsfiber siden vikingenes tid
Spelsauen er vår opprinnelige sauerase tilbake til vikingtiden. Dekkullen er lang og blank og beskytter mot vær og vind, mens den finfibrete bunnullen holder sauen varm.
Unike og ulike egenskaper
Spelsauullen varierer fra sau til sau. Lang, blank ull egner seg til billedvev og sterke brukstekstiler, mens finfibret, mykere ull med mye bunnull passer til strikking og veving av plagg og pledd.
Norsk Kunstvevgarn AS
ble startet i 1950 av Lilly og Per Hoelfeldt Lund, spant kvalitetsgarn av spelsau-ullen. Her på Arnevik Gård fantes det da en førsteklasses flokk avlsdyr, og de jobbet aktivt for å bedre rasens ullkvalitet og popularitet.
Lily vevet både pledd og møbelstoffer her på den tiden. Hun satte i gang en virksomhet for dette på stedet, med å hånd-sortere ullen fra hver sau og utnytte mulighetene i hver fell.
Våre garnkvaliteter ble utarbeidet i nært samarbeid med Statens Lærerhøyskole i Forming, Husfliden og våre fremste tekstilkunstnere. I dag produserer vi fortsatt disse kvalitetene i vårt spinneri på gården.
Fra Stortingets Kunstsamling. Sissel Blystad: Landskap
Fra Norwegian Embassy in Washington. Ann Cathrin November Høibo. Dreams Ahead
Spinnerigården AS
ble etablert som et separat firma i 1998 for å gjenoppta veving av pledd, spesielt i naturfargene fra hvite, grå og brune sauer. Vi ønsket at denne ullen som var av god kvalitet skulle bli til gode varme pledd. Med kunnskapen og erfaringen fra Norsk Kunstvevgarn, bygget vi opp et spinneri i Litauen, kjøpte inn norsk ull og satte i gang en produksjon av pledd i samarbeid med Silkeborg Uld.
Ånden lever enda,
gjennom gårdens lange tradisjon med spinning og ullsortering.
Vi er en liten familiebedrift som hedrer god ull, tradisjon og kvalitet.
Spinnerigården AS vil skape aktivitet som viderefører driften i spinneriet på gården, i dens opprinnelige ånd.
Hilsen
Eva og Per Christian Hoelfeldt Lund